Een konijn adopteren

 

Een (h)echtpaar konijnen!

Konijnen leven in het wild in groepen en zijn daarom het gelukkigst met minimaal één maatje. Het is alleen niet zo dat twee willekeurige konijnen zomaar samen gaan. Ze moeten net als mensen een klik met elkaar hebben. Maar als de vonk eenmaal is overgeslagen, dan zijn ze onafscheidelijk. Een (h)echtpaar! Bent u een ervaren konijnenbaasje? Dan zou u ook eens aan een groepskoppeling kunnen denken.

Speeddate met uw konijn
Heeft u één konijn? Of had u er twee en is er één overleden? Dan kunt u met uw konijn langskomen om te daten. We bespreken uw wensen; zoals de keuze voor een binnen- of buiten konijn, een groot of klein ras, lang of kortharig en we kijken goed naar de karaktereigenschappen en de leeftijd van uw konijn. Op basis van deze informatie maken we een selectie van een aantal konijnen waarvan wij denken dat ze bij uw konijn zouden kunnen passen.

We begeleiden de konijnen op een zogenaamde speeddate, waarbij we ze samen plaatsen in een koppelren op neutraal terrein. Door ze te observeren maken wij een inschatting of de konijnen goed samen gaan. Geheel afhankelijk van de karakters van beide konijnen is dit soms al binnen enkele minuten duidelijk, vooral natuurlijk als ze elkaar niet zien zitten. Kijken ze de kat uit de boom, dan kan het zomaar zijn dat we hier enkele uren voor uit moeten trekken. Als de speeddate slaagt, is het van belang dat de daadwerkelijke koppeling thuis op neutraal terrein plaatsvindt. Hoe u dit het beste kunt voorbereiden, kunnen wij u vertellen tijdens het maken van een afspraak.
 

U mag natuurlijk uw voorkeur uitspreken voor de eerste speeddate kandidaat maar;

Uw konijn kiest uiteindelijk wie zijn of haar nieuwe liefde wordt!


Bestaand koppel of een koppel samenstellen uit de opvang
Heeft u nog geen konijnen dan kunt u ook kiezen voor een koppel. Er zijn regelmatig koppels beschikbaar die samen zijn binnengebracht.
Zijn die er niet of bent u gevallen voor een konijn dat alleen zit? Dan kunnen we door middel van speeddaten proberen een koppel samen
te stellen uit de opvang.


De beste match is een ram en een voedster 
Een (gecastreerde) ram en een voedster gaan het beste samen en is altijd onze eerste keuze bij een koppeling. Twee rammen of twee voedsters kunnen best een tijdje goed samen gaan, vooral als ze jong zijn. Zodra de pubertijd om de hoek komt kijken en/of het paringsseizoen begint, gaat het echter bijna altijd mis. Wij kiezen er daarom voor om geen koppels van hetzelfde geslacht te creëren.
Omdat het altijd de uitzondering is die de regel bevestigt, halen we echter geen koppels van hetzelfde geslacht uit elkaar die samen binnen zijn gekomen en goed samen gaan.


Waarom een konijn en een cavia niet samen gaan
Konijnen en cavia’s hebben om te beginnen al hele andere behoeften qua voeding en huisvesting.
Ook communiceren ze vanuit hun instinct heel anders. Zo maken cavia’s allerlei geluidjes die konijnen niet begrijpen en zal en cavia een konijn vragend aankijken wanneer een konijn stampt om aan te geven dat er ‘gevaar’ dreigt. Je zou dus kunnen zeggen dat ze elkaars taal niet spreken. Omdat ze elkaar niet begrijpen kan de frustratie zo hoog oplopen dat ze elkaar uiteindelijk verwonden. Wij plaatsen daarom geen konijnen en cavia’s als koppel.

 

Konijnen informatie

 

Wat u absoluut moet weten over konijnen!

 

Voeding

 

 • Het belangrijkste voedsel voor een konijn is hooi. Dit moet altijd aanwezig zijn.
 • Daarnaast heeft een konijn water nodig, bij voorkeur uit een bakje. Dit is een meer natuurlijke manier van drinken dan uit een flesje.
 • Aanvullend kunt u een konijn brokjes voeren, het beste is dan enkelvoudig voer, dat alles bevat wat een konijn nodig heeft. Bij gemengd voer kan een konijn alleen het lekkerste eruit eten.
 • Een volwassen konijn heeft max. 20 gram voer per kilo lichaamsgewicht per dag nodig.
 • Naast hooi moet een konijn ook groenvoer eten, zoals gras, andijvie, witlof, boerenkool en broccoli.

 

Meer informatie

 

Huisvesting

 

 • Konijnen kunnen binnen of buiten wonen. Ze kunnen prima tegen kou, maar minder goed tegen warmte.
 • Zorg ervoor dat een buitenhok altijd in de schaduw staat.
 • Konijnen moeten dag en nacht het hele verblijf ter beschikking hebben,dus nooit opsluiten in een hok.
 • Wij zijn van mening dat de minimale leefomgeving als volgt moet zijn voor één of twee konijnen van hetzelfde formaat.

   

Dwerg/kleine konijnen minimaal 4m2

 

Middelgrote konijnen minimaal 5m2

 

Grote konijnen minimaal 8m2

 

 

     

 

Meer informatie

 

Verzorging

 

 • Het is belangrijk om een konijn regelmatig te checken. Is de vacht schoon, zitten er geen klitten in, zijn de neus en oren schoon en zien de tanden er normaal uit. Is dit niet het geval, dan kan het konijn ziek zijn.
 • De nagels van een konijn moeten elke paar weken geknipt worden. Let er daarbij op dat je niet in het 'leven' knipt, het donkere stuk van de nagels. Bij lichte nagels is dit duidelijk te zien.
 • Bij kortharige konijnen moet de vacht regelmatig geborsteld en gekamd worden als ze in de rui zijn. Dit is zo'n 2x per jaar. Dit zorgt ervoor dat het konijn niet teveel haar binnenkrijgt als hij zich wast. 
 • Langharige konijnen moeten regelmatig geborsteld worden om te voorkomen dat de vacht gaat klitten en vervilten. Als de vacht te lang wordt kan het beter geknipt worden. Deze konijnen kunnen beter niet op stro en zaagsel gehouden worden, omdat dit in de vacht blijft hangen en gaat klitten.

 

Meer informatie